Image

We schrijven het jaar 1926.

oudestraat1Johannes Frederikus Bos oprichter van het bedrijf, geboren zakenman, opent aan de Oudestraat zijn nieuwe winkel met de typerende naam: ‘EUREKA’. Inderdaad, hij had het gevonden!

In een mooi pand aan de oudestraat nummer 56 te Kampen start opa een eenmanszaak in rookartikelen. De moeilijke tijden waren toen in aantocht, maar door de handelsgeest van de pas getrouwde J.F. Bos werd de onderneming door de crisisstormen geloodst. Er kwamen zelfs nog slechtere tijden aan, want de vijf jaren van de tweede wereldoorlog waren zo’n beetje rampzalig voor de tabaksverwerkende industrie. Maar ook het oorlogsgeweld werd zakelijk doorstaan en in mei 1945 werden de handen weer uit de mouwen gestoken. Ditmaal in samenwerking met zijn twee zonen, die het pionieren ook in het bloed bleken te hebben.

oudestraat2En terwijl fusies en overnames vandaag de dag  het toverwoord zijn, weet Bos Groothandel zich nog steeds zelfstandig te handhaven. Onder de leiding van inmiddels de 3e generatie Bos. Hierdoor kan o.i. de klant de beste service geboden worden doordat we alles zelf in de hand houden.

Samen Sterk
Het is allemaal op een mooi punt in de Oudestraat begonnen. Dat was op nummer 56 in de buurt van de Burgwalstraat. Opa is hier, zoals we al eerder vermelden, een tabaksspeciaalzaak begonnen. Oma dreef in 1926 de winkel, terwijl opa vertegenwoordiger was in een echt Kamper product: Sigaren.
puiBegin van de dertiger jaren is Opa opgehouden met reizen en begonnen met een grossierderij in rookartikelen. Bijzonder moeilijke tijden waren voor onze branche de jaren 1940 tot mei 1945. In 1946 werd de winkel gesloten en concentreerde de familie Bos zich meer op de grossierderij. Voor de grossierderij werd een pand betrokken aan de marktgang, hoek IJsselkade. Een mooie toekomst lag voor Bos Groothandel in het verschiet ware het niet dat Jan Bos, de oudste zoon van J.F. Bos, zijn militaire plicht moest vervullen in Indie. Na terugkomst uit Indie in 1948, Jan Bos was inmiddels 20 jaar oud, is er met medewerking van de bank en de inmiddels 16 jarige Henk Bos, samen de schouders eronder gezet en hebben zij het bedrijf gemaakt wat het nu nog steeds is.  

scan0002Tegenslagen
Het ging de familie Bos bij het harde werken niet helemaal voor de wind. Op 28 Augustus 1970 brak er brand uit in de Landbouwersbank op de hoek IJsselkade/Marktgang, in welk pand  Bos Groothandel ook gevestigd was op de 2e en 3e verdieping. De gehele voorraad ging verloren, met grote moeite kon de administratie, wel drijfnat, worden gered. Koortsachtig werd gewerkt om z.s.m. weer bedrijfsklaar te zijn. Een noodonderkomen werd gevonden in een van de bijgebouwen van lederwarenfabriek Aresa. Op maandag gingen de spoedbestellingen naar de fabrieken, dinsdag werd de firma opnieuw bevoorraad, woensdag konden reeds de eerste orders aan de klanten worden uitgeleverd. Dit was Bos op zijn best!

Nijverheidsstraat30Eigen onderkomen
Na ruim een half jaar kon gedeeltelijk worden overgegaan naar het nieuwe onderkomen aan de Nijverheidsstraat 30 te Kampen. Op 20 April 1971 is het pand officieel in gebruik genomen. Begonnen als winkel op de oudestraat is in de loop van de jaren het assortiment uitgebreid met koffie, thee, soepen, schoonmaakartikelen, frisdranken, koffieautomaten en zoetwaren. Op deze manier kunnen wij het totale assortiment leveren voor met name bedrijfskantines. DSC04658In mei 2007 is Bos Groothandel wederom verhuisd naar een nieuw onderkomen. En wel naar de Eckertstraat 15 te Kampen, waar wij eenieder van harte welkom heten. De koffie staat klaar!

 

 

Contact

Bos Groothandel

Adres: Eckertstraat 15
8263 CB Kampen
Nederland
E-mail:

Telefoon: +31 (0)38 331 36 77
Fax: +31 (0)38 331 56 56

Openingstijden:

maandag t/m donderdag  7.30 tot 17.00
vrijdag                              7.30 tot 12.00
lunchpauze van               12.15 tot 13.30
vrijdagmiddag gesloten

Stuur ons een bericht